Aanwijzing 1

IMCFOX MG LTKH

Gebruik onderstaande tabula recta met op de horizontale as het sleutelwoord: getal

Om de gecodeerde tekst te ontcijferen heb je het geheime sleutelwoord nodig, anders kan je dit niet oplossen. Je schrijft het sleutelwoord onder de gecodeerdetekst. Vervolgens zoekt men elke letter van het sleutelwoord op in het horizontale alfabet en gaat naar beneden tot men de betrokken codeletter in tabula recta (vigenèrecijfertekst) tegenkomt. De letter, in het verticale alfabet (linkse groene alfabetkolom in Tabula Recta), die zich op dezelfde rij bevindt is de klare letter.

We schrijven onder iedere letter van de gecodeerde tekst een letter van het sleutelwoord. Dit sleutelwoord moeten we hier 2 keer schrijven.

Daarna nemen we de Tabula Recta erbij en kijken we op het bovenste horizontale alfabet en zoeken daar eerst de letter ‘C’ van het sleutelwoord. In deze kolom gaan we op zoek naar de ‘I’ (eerste letter van de vigenèrecijfertekst) en kijken hiervoor in de meest linkse alfabetkolom met welke letter dit overeenkomt en schrijven dit op. In dit geval is dat een ‘G’. De volgende letter is een ‘A’, in die kolom zoeken we de ‘O’ en zien we dat deze overeenkomt met de letter ‘O’. Zo ga je verder tot alle letters ontcijferd zijn.

IOGKKGDCHR
CACHECACHE
GOEDGEDAAN

De oplossing: Goed gedaan

error: Inhoud is beschermd! - Content is protected!