Dirigent

Een koor is natuurlijk niets zonder (bege-)leiding. Gelukkig is die in goede handen bij onze dirigente.
Ilona Schouten is zogezegd de aanvoerster van dit bonte gezelschap. Vanaf 1993 is zij dirigente van “New Generation” en sindsdien heeft zij het koor stapje voor stapje verder gebracht. Ilona studeerde aan het conservatorium te Maastricht waar zij de hoofdvakken koordirectie, kerkmuziek, orthopedagogisch muziekbeoefenaar en docerend musicus elektronische toetsinstrumenten met goed gevolg heeft afgesloten.

Een dirigent(e) is de leider/leidster van een orkest, koor of ander muziekgezelschap. Het aanvoeren van het orkest zelf wordt directie genoemd. Ook het vak van het opleiden van muziekstudenten tot dirigent wordt aan conservatoria directie genoemd.
Een dirigent leidt de repetities en de officiele uitvoeringen voor publiek of opname en beslist hoe een compositie gespeeld en/of gezongen wordt, de zogenaamde interpretatie. De werkelijke kunst van het dirigeren bestaat niet zozeer in het aangeven van de maat, alswel in het overbrengen van emoties, musici overtuigen van de gewenste interpretatie, en hen motiveren. Tot de vereisten voor een goede dirigent behoren een ijzeren wil, grote stressbestendigheid, grote algemene cultuurkennis, overredingskracht, verbeelding, en, naast een goede slagtechniek (al dan niet met dirigeerstokje), een uitstekende conditie.

Na haar studie volgde zij nog de cursus docentschap koristenopleiding en de applicatiecursus muziek op schoot aan het conservatorium te Amsterdam. Inmiddels heeft Ilona ruime ervaring als dirigente. Tevens geeft zij koorscholings- en stemvormingslessen. Bovendien komen veel arrangementen voor New Generation ook van de hand van Ilona. Voor ons koor is Ilona een enthousiaste en inspirerende dirigente.
New Generation” is zeer content met Ilona omdat zij in staat is door haar arrangementen met fraaie maar gedurfde toonzettingen en ritmische aanpassingen het koor een geheel eigen repertoire te geven. Een repertoire dat zich kenmerkt door veel lichte muziek maar ook met aandacht voor licht klassiek.
Email dirigente: dirigent@koornewgeneration.nl

error: Inhoud is beschermd! - Content is protected!